Wednesday, January 22, 2014

ၾကက္သြန္နီက ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာကို ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္

   ၾကက္သြန္နီက ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက

ေၾကျငာေၾကြးေၾကာ္လိုက္ၾကသည္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ခႏၵာကိုယ္ထဲမွ
ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ပြားေစသည့္ မေကာင္းေသာ
ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားကို ကူညီစြန္႔ထုတ္ေပးၿပီး တစ္ခ်ိန္တည္းမွာ
ႏွလံုးေရာဂါကို တုိက္ဖ်က္ေပးသည့္ ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားကို
ထိန္းသိမ္းေပးေၾကာင္း တရုတ္သုေတသီမ်ားက ထုတ္ေဖာ္ေၾကျငာလိုက္ျခင္း ျဖစ္သည္။


ေဟာင္ေကာင္မွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားေသာ အစာမ်ားကို
တိုက္ေကြ်းထားေသာ ၾကြက္မ်ားကို ေျခမြထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ား စားေစၿပီး
စမ္းသပ္ေလ့လာမႈ ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကသည္။ သီတင္း(၈)ပတ္မွ် ၾကာျမင့္ေသာအခါ
မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာလ္မ်ား ပါ၀င္ေနမႈအဆင့္ (သို႔မဟုတ္) လစ္ပိုပရိုတိန္း
ပါ၀င္သိပ္သည္းမႈ နိမ့္က်ေနမႈ (LDL)ကို ၂၀%ထိ ေလ်ာ့က်ေနေၾကာင္း
ပညာရွင္မ်ားက ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကသည္။ တစ္ခ်ိန္တည္းမွာ ၾကြက္မ်ား၏
လစ္ပိုပရိုတိန္း သိပ္သည္းဆ ျမင့္မားမႈ (HDL)မွာမူ မေလ်ာ့ပါးဘဲ ေကာင္းေသာ
ကိုလက္စထေရာလ္မ်ား မနိမ့္က်သြားေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကသည္။

Chinese University of Hong Kong မွ သုေတသနအဖြဲ႔ေခါင္းေဆာင္ Zhen Yu Chen
က "ၾကက္သြန္နီေတြကို သုေတသနေတြ အမ်ားႀကီးျပဳလုပ္ခဲ့ရာမွာ
လူသားဂ်င္းစ္(genes)ေတြအေပၚ အက်ိဳးေက်းဇူးျပဳမႈ၊ ခႏၵာကိုယ္ရဲ့
ကိုလက္စထေရာလ္ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ထဲမွာ ပါ၀င္ေနတဲ့ ပရိုတိန္းေတြအေပၚ
အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈေတြကို နည္းနည္းပါးပါးပဲ သိရပါေသးတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ့ ေလ့လာမႈကို ဆက္လက္ၿပီးေတာ့ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔
ျပဳလုပ္သြားၿပ့ီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီေတြရဲ့ ကိုလက္စထေရာလ္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးမယ့္
အင္ဇိုင္းမ္ေတြအေပၚမွာ အက်ိဳးထိေရာက္မႈေတြကို အေသးစိတ္သိရွိ
ေဖာ္ျပသြားႏုိင္ဖို႔ ႀကိဳးစားသြားမွာပါ။ ဇီ၀ကမၼ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြမွာ
ၾကက္သြန္နီရဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးရွိမႈကို ဆန္းစစ္ေလ့လာမႈဟာ ဒါပထမဆံုး အႀကိမ္ပဲ
ရွိပါေသးတယ္။
ေလ့လာမႈရဲ့ အေျဖေတြကေတာ့ ၾကက္သြန္နီ ပံုမွန္စားသံုးမႈဟာ
ႏွလံုးေရာဂါအမ်ားစု (ေသြးေၾကာက်ဥ္းမႈေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားတဲ့ ႏွလံုးေရာဂါ
(coronary heart disease) ကို ျဖစ္ေပၚမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို႔
ေၾကြးေၾကာ္လို႔ ရပါတယ္"ဟု ေျပာၾကားသြားခဲ့သည္။

ၿဗိတိန္ကဲ့သို႔ ဥေရာပႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားကို
ပိုမိုသိရွိၾကေသာ္လည္း ျမန္မာအပါအ၀င္ အိႏၵိယ၊ အေရွ႔အလယ္ပိုင္းႏွင့္
Mediterranean ေဒသမ်ားတြင္ အမ်ားဆံုး စားသံုးေနၾကေသာ ၾကက္သြန္နီ၏
ေကာင္းက်ိဳးမ်ားကိုမူ ဥေရာပတိုက္သားတို႔ အသိနည္းလွေပသည္။

သို႔ေသာ္ ယခုအခါ ၿဗိတိန္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမ်ိဳးမ်ိဳးထက္ ပို၍ခ်ိဳေသာ
ၾကက္သြန္နီကို ဗင္နီဂါရည္၊ သၾကားတို႔ျဖင့္ ခ်က္ျပဳပ္ထားေသာ Red Onion
Marmalade မွာ နာမည္ႀကီးေနၿပီး ခ်ီးစ္ သို႔မဟုတ္ အေအးစာမ်ားႏွင့္
တြဲဖက္စားသံုးလာၾကေၾကာင္း သိရွိရသည္။

ၾကက္သြန္နီ အမ်ားအျပား စားသံုးေသာ ကမၻာ့ေဒသမ်ားမွာ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈပင္
သိသာထင္ရွားစြာ ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္ဟု ေလ့လာသူမ်ားက ဆိုသည္။

ေဂ်ာ္ဂ်ီယာႏွင့္ အေမရိကားတို႔တြင္ အစာအိမ္ကင္ဆာႏွင့္
အျခားကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ပ်မ္းမွ်ရာႏႈန္း၀က္
ေလွ်ာ့ခ်ေစသည္ဟု ယံုၾကည္စြာျဖင့္ Videlia onion ဟုေခၚေသာ ၾကက္သြန္ဥငယ္မ်ား
စိုက္ပ်ိဳးစားသံုးလာၾကေၾကာင္း သိရွိရသည္။

ကမၻာ့ေဒသမ်ားအနက္ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို အမ်ားဆံုးစားသံုးေသာ
တရုတ္ႏုိင္ငံတြင္ အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈမွာ က်န္ေဒသမ်ားထက္ ၄၀%ထိ
ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ေလ်ာ့နည္းေနေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားခဲ့ၾကသည္။

No comments:

Post a Comment

နွလံုးသားရွိသူတိုင္းမွ်ေဝခံစားနုိင္ပါေစ....စေနေမာင္ေမာင္

ဤဘေလာ့မွ ပို့စ္မ်ားသည္ျမန္မာဘေလာ့ဂါမ်ားနွင့္ သတင္းဆိုဒ္မ်ားမွျပန္လည္ေဝမ်ွပါေျကာင္းဝန္ခံအပ္ပါသည္။
စေနေမာင္ေမာင္

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Introduction

ကြ်န္ေတာ့္ဘေလာ့ကို လာေရာက္လည္ပတ္ၾကတဲ့ မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုးကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္.. စေနေမာင္ေမာင္(မေလးရွား)
Friends18.com Orkut MySpace Hi5 Scrap Images